Wie is er bang voor de grote boze medewerker?

Het gebeurt ons wel eens: de meewarige blik van de opdrachtgever op het moment dat we adviseren de medewerkers te betrekken in het identiteits- en brandingsproces. Moet dat? Dat wil ik helemaal niet. O nee, dan gaan ze allemaal hun mening geven, en dan moet ik daar ook nog eens wat mee. Waarom is dat toch? Leidinggevenden willen blijkbaar niet in 'het hol van de leeuw gegooid worden'. Zijn ze bang voor kritiek? De waarheid? Gezeur? Beloftes die ingevuld moeten gaan worden?

Verbazingwekkend. De mensen die voor je werken moeten de belofte die aan de buitenkant gemaakt wordt, iedere dag waarmaken. En toch stel je hun mening niet op prijs. En dat terwijl uit onderzoek blijkt dat organisaties met hoog betrokken medewerkers veel beter presteren. Maar eigenlijk is er geen onderzoek nodig om een dergelijk resultaat te kunnen voorspellen. Want hoe logisch is het dat als iedereen hetzelfde doel voor ogen heeft, dit zorgt voor een eenduidig verhaal naar buiten. En daarmee voor een versterking van de reputatie en de positie van organisaties. Resultaat: meer werknemerstevredenheid én klanttevredenheid. En dit leidt uiteraard weer tot minder ziekteverzuim, duurzame klantrelaties, betere verkoop etc. Need we say more?

Van binnen naar buiten
Wat ons betreft moet de baas gewoon even door de zure appel heen. En hij zal zien dat wat in eerste instantie zuur lijkt, een hele fijne zoete smaak kan hebben. Je leert de potentie van het bedrijf kennen. En je kijkt of dit in lijn is met de ambitie van het bedrijf. Want Internal Branding anno 2015 betekent niet de ambities van de directie door de strot van de medewerkers douwen. Misschien was dat ooit, in een voormalig marketing en branding tijdperk. Maar wat niet intern leeft, kun je ook niet wakker kussen.

Volgens het boek Internal Branding 2.0 (Luc van Beers & Gaby Nedeski) wordt medewerkersgedrag niet meer afgestemd op externe marktwaarden, maar andersom. De medewerkers vormen het uitgangspunt. De merkbelofte wordt eerst intern bepaald en daarna extern uitgedragen. Dit wordt door Rik Riezebos 'branding-inside out' genoemd: van binnen naar buiten denken. Van daaruit wordt een verbindend concept ontwikkeld, die doorgevoerd wordt in alle facetten van de organisatie. Branding is hiermee niet meer alleen het cultureel erfgoed van de afdeling marketing en communicatie, maar van de gehele organisatie. Het betrekken van de medewerkers in het proces betreft overigens niet de zeggenschap over een paars of groen logo. Het draait allemaal om het creëren van een balans tussen de interne- en externe reputatie.

Meer tijd door betrokkenheid
Vanuit het verbindende concept kunnen afdelingen en medewerkers een manier van werken ontwikkelen, die weliswaar in lijn ligt met de samen ontwikkelde merkbelofte, maar die op eigen wijze kan worden ingevuld. Leidinggevenden en management spelen hierbij een belangrijke rol. Goed voorbeeld doet volgen. Door meer aan te sturen op de betrokkenheid én hiermee ook de eigen verantwoordelijkheid, neemt de zelfverzekerdheid van de individuele medewerkers toe.

Betrokkenheid, verantwoordelijkheid en zelfverzekerdheid leiden samen tot meer eigen initiatief en ideevorming, zonder dat er gewacht moet worden op de interne toestemming en soms eindeloos lange besluitvormingsprocessen. Deze decentralisatie van initiatieven zorgt voor minder werk voor de leidinggevenden, en snellere implementatie van nieuwe ideeën. Dat creëert meer tijd voor de dingen die er echt toe doen. Namelijk het kunnen waarmaken van je merkbelofte… Wat is daar nou eng aan?

Nog zin in een inspirerend filmpje? Een mooi voorbeeld van inside-out branding is de Pike Place Fish Market in Seattle (niet geschikt voor vegetariërs en veganisten). Daar kwamen ze erachter dat mensen daadwerkelijk blij en met een goed gevoel weggaan na hun aankoop. Meer dus dan alleen met 'the catch of the day' naar huis gaan. Dit inzicht was een inspiratie en stimulans om nog meer te halen uit hun manier van werken, en een onderlegger voor The Fish Philosophy.

Pike Place Fish Market

--------------------------------

Bronnen:
Eurib over boek Internal Branding 2.0 (Luc van Beers & Gaby Nedeski) 
Artikel Peoplebusiness.nl: 'De overtuigende businesscase van betrokken werknemers'


--------------------------------

Kim van der Brugge
Plan2design

Origineel: http://plan2-design.blogspot.nl/2015/03/wie-is-er-bang-voor-de-grote-boze.html (30 maart 2015)

Kim CramerComment