Happy cows give more milk , but how can we make them happy?

Wie bouwt er aan een bedrijf? Aan een merk? Is het de brandmanager, het reclamebureau, klanten die het merk aanbevelen? Allemaal zou je kunnen zeggen. Maar dan vergeten we de belangrijkste groep merkenbouwers, de rijke populatie medewerkers die dagelijks het merk vertegenwoordigt. Zij zijn het merk. Waarom worden zij dan zo weinig actief  betrokken in het merkontwikkelingsproces of het tot stand komen van de visie & strategie van de organisatie?

‘Onze mensen zijn onze belangrijkste asset’. ‘Onze mensen staan centraal’.  ‘Wij zijn mensgericht en onze mensen maken het verschil’. Wij lijken het allemaal eens te zijn dat ‘onze mensen’ de beste merkbeleving mogelijk maken. Toch worden visies, missies, merkpositioneringen, huisstijlen en rebranding-trajecten in de meeste organisaties bedacht en uitgewerkt door een selecte groep uit het management, zonder input van de werkvloer. Van ‘onze mensen’ wordt vervolgens verwacht dat ze de nieuwe strategie enthousiast omarmen en er alles aan doen om de gewenste veranderingen door te voeren. Resultaat: de nieuwe strategie voelt opgelegd door de directie. Geen live event dat daar dan nog verandering in gaat brengen.

“If science proves that happy organizations are more successful, why don't we act?”

Een gemiste kans. Want live communicatie stelt ons juist in staat de dialoog van te voren aan te gaan met alle medewerkers . Zo ontdek je gezamenlijk met de mensen die het merk zijn, de betekenis van het merk. Helmi van Doorn (eigenaar en strategisch brandmanager DeWereldVan.Company): “Begin 2014 kwam ik in aanraking met 23plusone (www.23plusone.org). Dit is een wetenschappelijke methode, waarmee je samen met de medewerkers op zoek gaat naar de emotionele drijfveren van de organisatie. Van daaruit kun je de strategie, visie en missie en waarden ontdekken en herleiden. Een bottom-up proces waarvan iedereen onderdeel is. Een proces waarin live communicatie met je doelgroep de spil en het uitgangspunt vormt. Door samen aan het merk te werken, het te zien groeien en uiteindelijk, het merk samen te doen. Want laten we niet vergeten dat je merk uiteindelijk ook nog echt tot leven (live!) moet komen. Woorden zijn goed, maar het gaat om je merk doen, de merkbeleving! Van story telling naar story doing!”

Van Doorn combineerde uiteindelijk haar liefde voor eten met haar liefde voor haar vak ‘brands & events’. Als vervolgstap en op basis van de methode 23plusone, ontwikkelde zij het brandcooking event. Een live event met als doel de betrokkenheid van de medewerker en het merk tot leven te brengen. Van Doorn: “Merkbeleving en smaakbeleving hebben veel paralellen. De balans in een bedrijf vinden lijkt op het afstemmen van de smaken van een gerecht. Die afstemming maakt het gerecht en het merk aantrekkelijker!”

Een evenement dat bijdraagt aan de implementatie van visie & strategie.  Brandcooking is het vertalen van de inhoud naar ingrediënten en uiteindelijk met de medewerkers naar heerlijke gerechten.  

Dus ga aan tafel, laat de ingrediënten voor u spreken en breng vooral samen uw merk tot leven! Want dat leidt uiteindelijk tot blije, gemotiveerde en daarmee vooral productievere medewerkers.

 

Helmi van Doorn 
DeWereldVan.Company

Origineel: http://www.livecommuniceren.nl/interactiviteit/happy-cows-give-more-milk-but-how-can-we-make-them-happy- (mei 2015)

Kim CramerComment